موسیقی در سرای شادی
در مجموعه ی سرای شادی موسیقی ای که اجرا میشود در قالب موسیقی سنتی با نام های مختلف مثل موسیقی دستگاهی، موسیقی اصیل و موسیقی کلاسیک میباشد. تاثیر گیری موسیقی از نواحی مختلف کشور و اطراف کشور بسیار قابل توجه است.
موسیقی کشور ایران تحت تاثیر چه نواحی میباشد؟
موسیقی کشور ما تحت تاثیر موسیقی نواحی اطراف مانند:
1- یونان
2- آسیای میانه
3- ترکیه
4- افغانستان
5- جمهوری آذربایجان
6- پاکستان
7- مصر
8- ارمنستان
9- عراق
میباشد و در مورد قدمت تاریخی موسیقی در کشور سند های زیادی وجود دارد.
ایران قطب موسیقی جهان!
کشور ایران یکی از قطب های موسیقی در جهان بوده است. مهره نگاره های بسیاری از دوران گذشته بجا مانده است مانند مهره نگار خنیا در دزفول قسمت جنوبی کشور اشاره کرد. دسته ای خنیاگر دیده میشود.
در این دسته نوازنده های مختلفی دیده میشود که عبارتند از:
1- چنگ
2- شیپور
3- تمبک
4- خواننده
آثاری در ایلام و شوش دیده میشود. دف، نی، دهل هم بسیار قابل توجه بوده است. آثاری زیبا در کاشان و مرودشت از پایکوبی ها و دست افشانی های انسان های آن دوره ها دیده میشود. در دوران هخامنشی نقل شده است که در دربار ها اجرای موسیقی بسیار اهمیت داده میشده است. در مراسم های مختلف مذهبی درباری وجود موسیقی و اجرای موسیقی جزو ضرورت بوده است.
روند اجرای موسیقی
پیش درآمد
میتواند ریتمیک یا غیر ریتمیک باشد از آن به عنوان طلیعه یا مقدمه ی اولیه یاد میشود.
درآمد
میتوان به عنوان معرفی و شناسنامه ی دستگاه قابل اجرا یاد کرد .
نغمه ها
گوشه ها
تصنیف ها
در قالب همان دستگاه میباشد و معمولا با ریتم خیلی تند اجرا نمیشود همراه با کلام و خواننده و شعر میباشد بسیار اثر گذار است.
چهار مضراب
کمی با سرعت بیشتر اجرا می شود. ساز های ضربی مثل تمبک همراهی میکنند.
بسیاری از اساتید موسیقی از این موضوع ناراحت هستند که موسیقی های ترکیه ای و عربی بسیار وارد به موسیقی ایرانی شده. البته ایراد در این است که وقتی یک نوازنده و خواننده در حال اجرای موسیقی ایرانی است در قسمت های از اجرا از الحان عربی یا ترکی در اجرای خود استفاده کند.
موسیقی در زمان پهلوی:
یک گاه – دوگاه – سه گاه – چهارگاه – پنج گاه – شش گاه – هفت گاه.
گاه در جاهایی به معنای زمان میباشد. در جاهایی به معنای عبادت کننده است. جالب است بدانید دستگاه همایون در هنگام نماز صبح اجرا میشده است.
موسیقی در قاجار
آقا علی اکبر فراهانی یک نوازنده ی ساز تار در دوره ی ناصرالدین شاه قاجار بود که تحت حمایت های امیر کبیر به دربار آمد. دو برادرزاده ی خود را آموزش موسیقی داد و باعث ترویج فرهنگ موسیقی شد. ردیف ها به ترتیب زیر نشر داده شدند.
آقا علی اکبر فراهانی – میرزا عبدالله – آقا حسینقلی – ابوالحسن صبا – علی اکبر شهنازی – موسی معروفی – دوامی – طاهر زاده – نورعلی خان برومند – محمود کریمی – سعید هرمزی – مرتضی نی داوود – صبا