اجرای مولودی و مولودی خوانی - مدیحه خوانی و مداحی
مولودی خوان و مولودی خوانی
مولودی خوانی و شادی برای اهل بیت علیهم السلام از گذشتگان دور برگزار میشده است، و از عید مبعث پیامبر شروع میشود. در کردستان مولودی خوانی های زیادی در مدح و منقبت حضرت رسول اکرم از گذشتگان بسیار بسیار دور اجرا میشده است. البته که در حال حاضر در کشور اسلامی عزیزمان ایران در اقصی نقاط و جای جای این مرز و بوم، هنوز در بعضی از افراد جامعه رنگ و بوی اهل بیت علیه السلام جاری و نمایان است.
عشق به آستان ملکوتی و با عظمت آل الله چیزیست جدا ناپذیر، چرا که هر فعل و احساسی از سمت خدا که خالق همه ی ما انسان ها است باشد با پوست و گوشت آدمی اجین میشود، چرا که ای فطرت پاک مخلوق است.
اما مولودی و مولودی خوانی جبه های متفاوتی دارد، گاهی اوقات مراسم مولودی فقط به دلیل آن ایامی که در آن هستیم برگزار میگردد. به عنوان مثال جشن ه و اعیاد شعبانیه مانند ولادت امام حسین علیه السلام، ولادت امام زین العابدین علیه السلام، ولادت قمر منیر بنی هاشم علیه السلام، ولادت حضرت علی اکبر علیه السلام و در اواسط شعبان جشن میلاد با سر سعادت مهدی موعود حضرت امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف را داریم.
در این مناسبت ها نیت مجلس و محتوای اجرا، مخصوص به آن مناسبت میباشد، در این بین مراسم های گونانی وجود دارد که از مدح و یا به دلیل مصادف شدن آن مراسم با آن ولادت ، از ولادت آن حضرت و یا معصوم میخوانند، اما در این بین یکی از معروف ترین و پر اتفاق ترین این مراسم ها جشن عروسی مذهبی است که در ادامه به آن میپردازیم.
مولودی در جشن عروسی مذهبی
در مراسم های عروسی مذهبی معمولا مولودی خوانی از ازدواج مولا علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها خوانده میشود. و اگر مناسبت خاصی برای ولادت اهل بیت باشد از مولودی آن مناسبت و امام هم خوانده میشود.
در این بین مداح از تکنیک ها مخصوص خود استفاده کرده، و اشعار مراسم عروسی را با اشعار مولودی ترکیب کرده و در نتیجه یک مراسم شاد و بدون گناه را برای حضار و صاحب مجلس به ارمغان می آورد.
مولودی خوانی در برنامه های ارگانی و شرکتی
در مناسبت های مختلف مذهبی مثلا ولادت امام زمان علیه السلام و دیگر اهل بیت و معصومین علیه السلام، در روز های مختلف و در تایم اداری شرکت ها و ارگان ها بنا به موقعیت مکانی خود جشن با شکوه یا خیلی جمع و جوری برگزار میکنند. اگر آن مجموعه سالن آمفی تئاتر داشته باشند میتوان دف و نی هم اجرا کرد اما اگر در جایی مثل مسجد برگزار میشود، باید فقط مولودی خوانی بدون موسیقی و دف و نی تنها اجرا شود.
مولودی خوانی در مساجد
خواندن مولودی در مساجد با دعا خوانی شروع میشود. کم کم در ادامه شعری خوانده میشود که همه حضار تکرار کنند و به اصطلاح زمزمه کنند. باید توجه داشت مداح مولودی خوان در اجرای زمزمه کلماتی انتخاب کند که برای مستمعین آسان باشد که این نکته نه تنها در مولودی بلکه در تمامیه مراسمات مذهبی حائز اهمیت است. اشعار و مطلالب مداح باید هم محتوای خوبی داشته باشد و هم از نظر بیان آسان باشد. در هنگام شور مولودی هم باید همه همراهی کنند.
تفاوت مولودی خوانی در مساجد با مکان های دیگر
اگه بخواهیم خیلی خودمانی و ساده بیان کنیم بر اساس اعتقادات، فرهنگ و عرفی که در بین افراد مذهبی برقرار است، دست زدن در مسجد ایراد دارد. به فتوای بسیاری از علما و بزرگان کف زدن در مسجد دارای مشکل شرعی میباشد و بجای دست زدن باید صلوات بفرستید. اما در برنامه های دیگر با سازهای عرفانی دف و نی اجرا میشود. ما در مجموعه حرفه ای و با سابقه سرای شادی اجرای مولودی خوانی را بصورت تخصصی ارائه میدهیم.
یک مولودی خوان باید چه شرایطی داشته باشد؟
1. صدای خوب:
ترجیحا صدای آوازی و خوش طنین که زنگ صدا و تحریر ها باعث زیبا تر شدن برنامه شود.
2. لباس مناسب:
باید لباسی بپوشد که متناسب با محیط اجرای مولودی باشد ترجیحا با رنگ سفید و روشن باشد.
3. بیان شیوا:
کمی بتواند صحبت کند و از مدح و منقبت بگوید و در واقع مطالعه تاریخی و مذهبی داشته باشد.
4. مجری گری:
به صورت کامل تسلط به اجرای برنامه را داشته باشد.
در انتها لازم میدانیم که بگوییم گروه سرای شادی در جشن های مختلف آئینی مذهبی و مناسبت های مختلف اجرای مولودی خوانی در سبک ها با محتوای مختلف و حتی به همراه گروه موسیق و دف و نی را دارد.