رقص چاقو
اجرا مراسم رقص چاقو
در زمان عقد و عروسی هنگامیکه عروس و داماد میخواهند کیک جشن عروسی را برش بزنند و به میهمانان تعارف کنند مرسوم است که قبل از آن یک نفر که ترجیحا خواهر عروس می باشد، چاقوی مخصوص برش کیک را برداشته و اقدام به رقصیدن با آن مینماید که در واقع همان رقص چاقو میباشد. پس از مدتی رقصیدن چاقو را تحویل عروس و داماد داده که کیک را ببرند. چاقو باید زیبا و مرتب و بلند باشد زیرا کیک جشن عقد و عروسی قطعا بزرگ بوده تا سهم تمام میهمانان در آن باشد و از خوردن آن لذت برده و شاد باشند. البته در مراسم های عروسی مذهبی این قسمت از مراسم حذف و یا سانسور شده و یا روش جایگزینی برای مقدمه بریدن کیک پیدا میکنند.
لازم به ذکر است، همانطور که در ابتدا صحبت گفته شد، این مراسم فقط مخصوص عروسی نبوده، و در مراسمات عقد، جشن تولد و یا حتی مهمانی های مناسبتی، که معمولا همراه با موسیقی و خواننده پاپ و سیستم های صوتی با کیفیت برگزار میگردد.
تزئین چاقو برای اجرای رقص چاقو
خیلی ها چاقو را مزین به روبان و سایر تزئینات هم میکنند.
اجرا کننده رقص چاقو
اگر خواهر عروس نباشد یا حاضر به رقصیدن نشود خواهر داماد و یا یکی دیگر از نزدیکان عروس و داماد اقدام به رقص مینماید. معمولا زنها این وظیفه را به عهده میگیرند و به ندرت پیش آمده که مردی رقص چاقو انجام دهد. رقص چاقو از این جهت مهم شده است که قبل از یک اتفاق مهمتر بوده و مقدمه ای هست تا توجه مهمانان جشن را به یکی از مهمترین قسمت های جشن که بریدن کیک است جلب کند.
در این رقص عده ای به رقصنده بواسطه رقصش شاباش میدهند و اگر کسی ندهد قطعا داماد خواهد داد زیرا در غیر اینصورت تا شاباش گرفته نشود چاقو هم تحویل داده نمیشود و بریدن کیک مستلزم وجود چاقو میباشد. البته اینها همه نمایشی برای شاد نمودن مجلس و رونق آن هست.
مدت زمان رقص چاقو
مدت زمان رقص چاقو زیاد نیست و حداکثر ده دقیقه تا یک ربع بیشتر طول نمیکشد زیرا این فقط قسمتی از مراسم جشن است و باید برای سایر برنامه ها هم زمان را در نظر گرفت.
قدمت و دیرینه رقص چاقو
رقص چاقو قدمت زیادی ندارد زیرا وجود کیک هم قدمت زیادی نداشته اما مراسم عقد و عروسی از دوران باستان وجود داشته و با آئین خاصی برگزار میشده و در زمانهای مختلف با تغییراتی اشکال آن عوض گردیده است. بسیاری از رسوم مانند پوشیدن لباس سفید، پهن کردن سفره عقد و انداختن حلقه گل به دور گردن داماد و اهدای دسته گل به عروس هنوز در بسیاری از مناطق انجام میشود.
لباس سفید که از دیرباز سمبل پاکی و خلوص بوده و همچنان در عروسیها به تن عروس و داماد هست. گل نیز مظهر زیبایی و طبیعت تازه میباشد و اهدای آن از دوران زرتشت به یادگار مانده است. در ادامه به تاریخچه کیک هم اشاره ای میکنیم که خالی از لطف نیست.
تاریخچه کیک عروسی
در عهد باستان برای اینکه در مراسم عروسیها شاد باشند و دهان خود را شیرین کنند به نانهایی که همیشه می پختند مواد شیرین مانند عسل یا خرما و یا شیره انگور آغشته میکردند و به میهمانان میدادند. این رسم از 400 سال پیش از میلاد حضرت مسیح آغاز و در اروپای فعلی ادامه پیدا کرد. در قرن 19 میلادی ملکه ویکتوریا کیکی ابداع کرد که بعدها تمام دنیا از این کیک برای عروسی ها استفاده کردند و به عنوان کیک عروسی معروف شد. کیکی که به صورت چند طبقه و با نام کیک بریتانیائی یا کیک ویکتوریا معروف است.
دیگر کشورها نیز کیک هائی با اشکال مختلف درست کردند که به کیک فرانسوی یا آفریقائی معروف شدند اما در بیشتر کشورها همان کیک بریتانیائی را درست و مصرف میکنند.
خرافاتی در مورد کیک و رقص چاقو
بسیاری از مردم در کشورهای مختلف با درست کردن کیک و نوع مراسمی که برای پخت، برش، توزیع و خوردن آن برگزار میکنند اعتقاد دارند که خوشبختی و سعادت شامل زوج جوان خواهد شد و بلاها از آنها دور میشود. حتی برخی در حین برش و توزیع کیک دعا یا آرزوئی را بر زبان آورده و امیدوار هستند بدینوسیله بخت یار آنها شود. به عنوان مثال در دوران روم باستان یک تکه از نان شیرین شده را داماد میخورد و بقیه اش را خرد کرده و روی سر عروس میریخت تا با این عمل باران برکت و نعمت فراوان را برای عروس آرزو کند. هم اکنون عروس و داماد هر کدام تکه ای از کیک را بریده و به دهان طرف مقابل میگذارد.
در مورد رقص چاقو هم خانواده های زوجین این رقص را مایه شادی زندگی دانسته و شیرینی کیک را هم به آن اضافه میکنند تا زوج جوان عمری شاد و پیروز در کنار هم سالها زندگی نمایند.
به امید خوشبختی همه جوانهایی که ازدواج میکنند و امید برای زندگی بابرکت برای آنانی که تمام عمر را در کنار هم سپری میکنند.